Maja Kalafatić, Dimitrije Kokanov in Venelin Shurelov
Pokaži mi nebesa, performans
13. 11., Galerija sodobne umetnosti

Najlepše vabljeni na performans Pokaži mi nebesa v torek, 13. novembra ob 18. uri v Galerijo sodobne umetnosti.

Projekt je zasnovan na raziskavi liminalnega prostora ter dinamike, ki se v njem poraja. Zanima nas, kako ustvarjati dinamiko v prehodnih, obrobnih ali zanemarjenih prostorih. V projektu gre tudi za vprašanje roba v smislu prostora, kako se rob premika, presega, manipulira, kot tudi za vprašanje dinamike časa. Problem preučujemo v treh ločenih sferah, ki s svojo interakcijo dirigirajo kompozicijo predstave. Ta tri področja določajo osebna dejanja vsakega avtorja v polju umetniške prakse: izraz sodobnega plesnega besednjaka, artikulacija vizualne in predmetne dinamike ter področje jezikovnih in pisnih besedil. Raziskujemo liminalnost teh treh polj in njihovih presekov.

 

Pokaži mi nebesa je del Trilogije dinamike prostorov 2016-2018.

Koncept, ideja: Maja Kalafatić, Dimitrije Kokanov, Venelin Shurelov
Izvedba: Maja Kalafatić, Dimitrije Kokanov, Venelin Shurelov/Nina Pertot Weis
Besedilo in dramaturgija: Dimitrije Kokanov
Koreografija: Maja Kalafatić
Scenografija: Venelin Shurelov
Fotografija: Nada Žgank
Montaža slike in snemanje predstave: Matej Kalafatić
Risba: Elica Georgieva
Produkcija: Muzeum Ljubljana
Koprodukcija: Mestni muzej Ljubljana – MGML

Maja Kalafatić (1984) je leta 2006 diplomirala na SEAD – Salzburški eksperimentalni akademiji za ples, leta 2015 pa je zaključila magistrski študij na HfMT, Akademiji za glasbo in ples v Kölnu. Trenutno je študentka doktorskega študija transdisciplinarnih umetnosti in medijev v Beogradu. Dejavna je kot plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge. Vrsto let poučuje v polju sodobnega plesa, joge in se ukvarja z izvedbo in organizacijo delavnic za otroke in odrasle. Sodeluje z različnimi ustvarjalci, med drugimi z Matejo Bučar, Jovano Tomić, Esto Matković, Heathom Buntingom, Stephanie Felber in drugimi.

Venelin Shurelov je leta 2009 doktoriral iz scenografije na Nacionalni umetniški akademiji v Bolgariji, kjer je soustanovitelj in predavatelj na katedri Digitalne umetnosti in član kuratorske skupine DA Fest v Sofiji. Shurelov je leta 2002 ustanovil mednarodno umetniško skupino Via Pontica ter leta 2004 Subhuman Theatre. Je avtor številnih mednarodno odmevnih instalacij in performansov, scenografij in razstav. Prejel je nagrado za sodobno bolgarsko umetnost M-tel (2009) in nagrado za scenografijo “Icarus” (2013, 2014).

Dimitrije Kokanov (1986) je leta 2012 diplomiral iz dramaturgije na Akademiji umetnosti v Beogradu. Študiral je tudi filozofijo na Filozofski fakulteti v Beogradu in magistriral iz interdisciplinarnih študij Teorije umetnosti in medijev na Univerzi umetnosti v Beogradu. Trenutno je študent doktorskega študija iz znanstveno-teoretičnih študijev v polju performativnih umetnosti na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Kot dramaturg je zaposlen v gledališču Atelje 2012 v Beogradu. Kokanov je za svoje delo na področju gledališča in filma prejel številne nagrade: leta 2010 je z dramskim tekstom Letačije zmagal je na natečaju »Slobodan Stojanović«, 2011 pa z dramskim besedilom Vilinski prah pa na natečaju »Zoran Radmilović«. V letu 2017 prejme Mihizovo nagrado za dramsko ustvarjanje.

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)