PRAZNUJEMO! 60/30: Na dvorišču
8. 6.—17. 6.,

Praznujemo! 60/30

8. 6. – 17. 6. 2023

Likovni salon, Galerijo sodobne umetnosti, Galerijo Račka in Umetniško četrt med 8. in 17. junijem izpostavljamo kot prostore ustvarjalnega dogajanja, ki sledi časovnemu loku njihovega nastajanja od najstarejšega do najmlajšega.

Najlepše vabljeni, da se nam pridružite na odprtjih razstav, brezplačnem vodenju in ustvarjalni delavnici na dvorišču, na praznovanju Poletne muzejske noči in druženju z umetniki in umetnicami.

PROGRAM

Četrtek, 8. 6.
Likovni salon, 19:00

Odprtje mednarodne skupinske razstave Jug v nas

JUG V NAS / Jasmina Cibic, Anna Dašović, Doplgenger, Minna Henriksson, Daniela Ortiz /
Kustosinja: Iva Kovač

Jug v nas z vidika sodobne umetnosti motri zgodovinsko in sodobno vpetost Slovenije in sosednjih držav v globalno zgodovino, v kateri so bile dežele jugovzhodne Evrope in njihovo prebivalstvo rasizirani kot Drugi Evrope, po drugi strani pa je imel kolonializem enako močan vpliv na njihovo dojemanje rasnih hierarhij kot drugje po svetu.

Petek, 9. 6.
Celjski dom, 19:00

CHRISTIAN GUEREMATCHI: GIBANJE NEUVRŠČENIH, plesno-gledališki solo

Plesnogledališki solo Gibanje neuvrščenih je umetniško iskanje črnske evropske identitete in raziskovanje kodov črnskega in kvir telesa. Christian Guerematchi raziskuje spolno fluidnost s pomočjo gibov in zvokov afriške diaspore. Naslov predstave je navdihnilo Gibanje neuvrščenih iz 60. let dvajsetega stoletja, ki je bilo pomembno za boje za neodvisnost v tako imenovanih državah tretjega sveta in katerega soustanovitelj je bil jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito. Pomemben vir navdiha je knjiga Tito u Africi: Slike solidarnosti (Tito v Afriki: slike solidarnosti, 2017), ki opisuje Titove poskuse dekolonizacije sveta. Izhajajoč iz Titove afrofuturistične utopije, Guerematchi razodeva utelešenje kulturnih kodov, ki so se izgubili v prostoru in času.

Torek, 13. 6.
Galerija sodobne umetnosti, 18:00

Vodstvo po razstavi Vrata z umetnikom Ervinom Potočnikom in druženje na dvorišču

V torek, 13. junija se bomo skupaj z umetnikom Ervinom Potočnikom sprehodili po njegovi samostojni razstavi Vrata.

Razstava celjskega ustvarjalca Ervina Potočnika predstavlja pregled umetnikovih slik in risb, ki so nastale v zadnjih petih letih in so postavljene v dialog z njegovimi starejšimi kiparskimi deli.

Četrtek, 15. 6.
Galerija Račka, 20:00

Bojana Križanec in Tomaž Črnej: Objemi nepričakovanega, odprtje razstave in performans

Celjska ustvarjalca Tomaž Črnej in Bojana Križanec sta zasnovala projekt, v katerem ustvarjata prostore intime ter igro namer in naključij. V ospredje postavljata keramiko in fotografijo, ki je narejena s pomočjo platform za uporabo umetne inteligence. Uporaba tehnologij in postopkov, ki so značilni za obrtniško delo in umetniško ustvarjanje preidejo v sozvočje z digitalno manipulacijo podobe. Bojana Križanec bo na odprtju izvajala participativni performans.

Petek, 16. 6.
Galerija sodobne umetnosti, na dvorišču Knežjega dvora, 17:00

Ustvarjalna delavnica z umetnikom Ervinom Potočnikom

Na delavnici namenjeni vsem generacijam bomo pod mentorstvom Ervina Potočnika preizkušali likovne tehnike, ki jih umetnik uporablja v svojih delih in jih predstavlja na samostojni razstavi Vrata v Galeriji sodobne umetnosti.

Sobota, 17. 6.
POLETNA MUZEJSKA NOČ

Umetniška četrt Celje, 18:00-24:00

U4. Predstavitev prostorov in umetnikov Umetniške četrti Celje

V soboto bo umetniška četrt znova na široko odprla svoja vrata. Z umetnicami in umetniki se bomo družili na popoldanskem pikniku pred njihovimi ateljeji ter na odprtju razstave v Galeriji AQ GCC, ki ga prireja Gimnazija Celje – Center. Ob 19. uri lepo vabljeni na odprtje skupinske razstave U4 v Likovni šoli AQ, ki jo umetniki pripravljajo v sodelovanju z umetnostno zgodovinarko Majo Todić.

Galerija sodobne umetnosti, 20:00

Gašper Piano: Odrgnjeno koleno – glasbena poezija za osamljene duše

Glasbenik Gašper Piano bo na Poletno muzejsko noč izvedel solo performans, v katerem združuje instrumentalno glasbo, predvsem kitarske zvočne eksperimente in poezijo. Avtorjeve tematike (ljubezen, etika, človečnost, hrepenenje, politika, upanje) prehajajo med abstraktnimi občutki glasbe in igrivostjo pesniškega jezika. Izvedba v živo se nagiba k eksperimentiranju prehajanja med elementom zvoka in besede.

Gašper Piano je celjski glasbeni ustvarjalec, ki je danes izjemno dejaven na mednarodnem prizorišču, predvsem v Belgiji, kjer muzicira, sklada, organizira koncerte, cikle in ad hoc seanse tako z glasbeniki kot številnimi performerji, plesalci in sodobnimi umetniki. Ob praznovanju obletnic Likovnega salona in Galerije sodobne umetnosti 60/30 smo ga povabili, da predstavi svoj nedavni avtorski projekt.

 

Na Poletno muzejsko noč si od 18. ure do polnoči lahko ogledate tudi razstavo Jug v nas v Likovnem salonu, razstavo Ervin Potočnik: Vrata v Galeriji sodobne umetnosti in razstavo Tomaž Črnej in Bojana Križanec: Objemi nepričakovanega v Galeriji Račka.

Obisk dogodkov in razstav je brezplačen.

Zaprto

PRAZNUJEMO! 60/30: Na dvorišču / /