Sex/Pol: presečišča seksualnosti in politike
18. 10., Galerija Račka

Vabljeni na pogovor in projekcijo v petek, 18. oktobra ob 18. uri v Galerijo Račka. Dogodek pripravlja revija za kritiko sodobne umetnosti ŠUM.

Wilhelm Reich, avstrijski zdravnik in psihoanalitik iz Freudovega kroga, je po izkušnji delavske ekonomske ter, kakor sam pravi, seksualne bede ter represije s strani avstrijske države v 20. in 30. letih 20. stoletja v Avstriji in Nemčiji ustanovil Nemško društvo za proletarsko seksualno politiko ali Sex/Pol ter odprl več klinik, na katerih so proletarski mladini, ženskam in moškim ponujali »mešanico psihoanalitičnega svetovanja, marksističnih nasvetov in kontracepcije«. Poleg tega je Reich vodil tudi mobilno kliniko, ki je ljudi obiskovala v njihovih življenjskih okoljih, nudila zdravstvene preglede, nasvete, kontracepcijo in izobraževala o spolnosti. Klinike so doživele izjemno popularnost in v letih svojega delovanja privabile desetine tisoče ljudi, kar pa je zmotilo tako komunistično stranke kakor psihoanalitična združenja, ki so Reicha izključevala in se od njega distancirala.

Kljub odporom do njegovega dela ter njegovim znanstveno in teoretsko problematičnim idejam je Reichov poizkus sinteze Marxa in Freuda odmeval v revolucionarnih bojih še desetletja kasneje. Seksualnost je tudi po njegovi zaslugi postala področje boja in odpora. Seksualna revolucija in leto ’68 se z današnje točke kažejo kot neuspeli projekti, celo zgrešeni, v kolikor so sorodni ali se po nekaterih interpretacijah celo iztečejo v neoliberalno ideologijo. Kljub temu se zdi vprašanje seksualnosti danes pomembno: čeprav se je ne da enostavno povzeti, pa nanjo naletimo na vsakem koraku, navsezadnje vse bolj tudi v političnem kontekstu od t.i. identitetnih politik, do gibanja #metoo in pojava alt-right.

O vprašanju presečišč in možnosti medsebojne artikulacije seksualnosti in politike danes se bomo pogovarjali s predavateljico in raziskovalko dr. Metko Mencin-Čeplak ter pisateljico, sociologinjo ter lezbično aktivistko Suzano Tratnik. Pogovor bo vodil Izidor Barši. Pogovoru bo sledila projekcija filma na temo.

Metka Mencin (1959) na Fakulteti za družbene vede (FDV) UL predava predmete Socialna in politična psihologija,  Identitete, Družbeni vidiki zdravja in bolezni ter Feministična teorija in študije spola. Raziskovalno se ukvarja s konstrukcijo stigmatiziranih identitet, s pogoji in učinki stigmatizacije in diskriminacije. Sodelovala je v več raziskovalnih projektih o vrednostnih orientacijah in ranljivosti mladih, v raziskavi o politični participaciji žensk, trenutno sodeluje v raziskavi o spolih in šoli. Je avtorica več znanstvenih člankov in soavtorica monografij s teh področij.

Suzana Tratnik (1963) je pisateljica, prevajalka, publicistka ter sociologinja, magistrica antropologije spolov in lezbična aktivitska. Objavila je sedem kratkoproznih zbirk: Pod ničlo, Na svojem dvorišču, Vzporednice, Česa nisem nikoli razumela na vlaku, Dva svetova, Rezervat in Noben glas, tri romane: Ime mi je Damjan, Tretji svet in Tombola ali življenje!, monodramo, študijo Lezbična zgodba :literarna konstrukcija seksualnosti, eseje  Konec strpnosti in memoare Lezbični aktivizem po korakih. Leta 2007 je dobila nagrado Prešernovega sklada za literaturo, 2017 pa nagradi novo mesto short. Je prevajalka več del britanske in ameriške proze, dramatike in strokovnih besedil.

http://suzanatratnik.si/

 

 

Preberi več

Zaprto

Galerija Račka / Gosposka ul. 3, 3000 Celje / torek - sobota 16.00 - 19.00 prazniki zaprto vstop prost V galeriji trenutno ni razstave.