Gimnazija Celje - Center, umetniška gimnazija - likovna smer
Odpri oči
22. 6.—8. 7., Galerija sodobne umetnosti

Prijazno vabljeni na odprtje razstave umetniških projektov dijakov Gimnazije Celje – Center, programa umetniška gimnazija – likovna smer (šol. leto 2017/2018), v petek, 22. junija ob 19. uri v Galerijo sodobne umetnosti.

Redno sodelovanje Centra sodobnih umetnosti z dijaki Gimnazije Celje – Center, programa umetniška gimnazija – likovna smer, prispeva vedno nove oblike dela pri izobraževanju mladine o sodobni umetnosti. Mentorji umetniki se s pobudami in vsebinami na eni strani, dijaki s svojim zanimanjem na drugi vse bolj z zanosom odpirajo uporabi umetniških praks, ki se pri šolskem pouku navadno ne obravnavajo. Ob raziskovanju novih umetniških medijev skušamo mlade usmerjati k celostnem pristopu snovanja posameznih projektov, razmisleku o vsebini, razvoju in opredelitvi koncepta, uspešni izdelavi in tudi k smiselni umestitvi dela v galerijski prostor. Tokrat so bili na delavnicah v ospredju raziskovanje risbe, koncept in izdelava serije v fotografiji ter ustvarjanje zgodbe in scenarija v videu.

Dijaki 1. letnika so se soočili z izdelavo fotografske serije skozi vsebinski pristop k fotografiji pod mentorstvom fotografa Tomaža Črneja. Niso bili omejeni le s tehničnimi zakonitostmi, ampak so bolj razmišljali o konceptu in likovni formaciji posameznih delov serije. Naredili so izdelke, na katerih je opaziti najrazličnejše izrazne in vsebinske poudarke. Dijaki 2. letnika so na delavnici videa pri mentorici Maji Hodošček spoznavali proces nastajanja scenarija. S pomočjo posameznih nepovezanih izhodiščnih pojmov so zasnovali kratke videe, odseke mentalnih povezav in besednih asociacij. Dijaki 3. letnika so podobno kot drugošolci na delavnici pri rezidenčnem umetniku Emiliu Morenu iskali povezavo med dvema povsem različnima predmetoma, ki so ju združili v zgodbo in posneli video. Dijaki 4. letnika so z umetnikom Arjanom Preglom raziskovali risbo; ne le njene likovne plati, temveč tudi njeno uporabo kot del konceptualne zasnove projekta.
Na razstavi so med drugim predstavljene risarske vaje čutne in intuitivne plati likovnega snovanja. V postavitev smo vključili še videe in video dokumentacijo, nastale na šolskih delavnicah pri Francu Purgu, in zadnja likovna dela, nastala pri predmetu risanje in slikanje pod mentorstvom Ane Pečnik. Razstavo bo dopolnila instalacija, ki se je med letom oddaljila od pojma šolski izdelek. Gre za domiselno gnetenje ideje o težnji ponavljanja likovnih in ikonografskih zakonitosti v umetnosti, humorno razmišljanje o obsesiji z (umetniškim) objektom, katerega »duh« v različnih oblikah oživi pred našimi očmi.

Tudi letošnja razstava predstavlja preplet umetniških vzgibov mladih ustvarjalcev, katerih intimni svet pogosto prehaja v kolektivna družbena vprašanja. Ustvarjalci razmišljajo o skritih plateh vsakdanje pojavnosti, izrazu popularne kulture, poetiki narave in o lepoti družbenih razmerij. Odmaknjeni od varnega zavetja klasičnih ustvarjalnih prostorov odpirajo oči za estetiko življenja, pomene vsakdanjega in vnovični razmislek o že videnem.

Mentorstvo: Tomaž Črnej (mentor dijakom 1. i), Maja Hodošček (mentorica dijakom 2. i), Emilio Moreno, Ana Pečnik in Franc Purg (mentorji dijakom 3. i) in Arjan Pregl (mentor dijakom 4. i)

Organizacija, kuriranje: Maja Antončič

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)