Gimnazija Celje - Center, program umetniška gimnazija – likovna smer
ODRAŠČANJE 1/2: Sporočila svetu
16. 5.—2. 6., Galerija sodobne umetnosti

Najlepše vabljeni na odprtje prvega dela študijske razstave v četrtek, 16. maja, ob 12. uri v Galerijo sodobne umetnosti.

Gimnazija nato vljudno vabi na odprtje drugega dela razstave ob 18. uri v Osrednjo knjižnico Celje.

Kontinuirano večletno sodelovanje Centra sodobnih umetnosti s programom umetniška gimnazija – likovna smer na Gimnaziji Celje – Center ni postalo le redni del izobraževalnega programa Centra sodobnih umetnosti, temveč je v nacionalnem merilu postalo primer dobre prakse prepotrebnega povezovanja umetnostne in šolske institucije, ki prispeva vedno nove oblike izobraževanja mladine na področju sodobne umetnosti.

Mladi v okviru pouka raziskujejo sodobne umetniške prakse, vstopajo v proces snovanja umetniškega projekta, ki presega klasične estetske forme, osredotoča se na vsebino, medijsko raznovrstnost, interdisciplinarnost in celostno obravnavo umetniške predstavitve. Udeleženke in udeleženci delavnic se spoznajo s teorijo sodobnih umetniških praks, načinom razvoja kreativne ideje in sporočilnosti umetniškega dela, kar jih pripelje do praktične izvedbe izdelka ali projekta ter nazadnje do predstavitve v galeriji. Mentorstvo posameznih sklopov prevzamejo slovenske umetnice in umetniki, ki na delavnicah preizkušajo seminarsko delo, horizontalne načine učenja, kolektivni premislek o izbrani temi, ob rezultatih pa sproščeno, a kritično refleksijo.

V šolskem letu 2018/2019 so dijaki 4. letnika odkrivali razširjen pojem kolaža z umetnico in scenografko Urško Mazej. Likovno tehniko, ki ima stoletno zgodovino, so dijaki poskušali premišljati skozi izbor likovnih sredstev in postavitve v prostor. Vsebina se je vezala na doživljanje urbanega okolja oziroma mesta Celja. Dijaki 3. letnika so pod mentorstvom umetnice Vesne Bukovec pripravili dela v različnih medijih (plakat, risba, fotografija), katerih skupni imenovalec je naslov Moje sporočilo svetu. V skupinah so zasnovali projekte, kjer osebna ali družbenokritična izjava postane umetniško delo. Vsebinsko sorodno slednjemu je mentorica Maja Hodošček dijakom 2. letnika predstavila zgodovino družbeno angažiranega plakata. Dijaki so v skupinah oblikovali in naslikali plakat, ki ima širšo družbeno sporočilno vrednost. Obravnavali so problematiko družbenih norm, problem hegemonije, skušali dvigniti zavest o gibanjih LGBT in sprejemanju vseh spolnih usmeritev, ter problematizirali nasilje otroških pravljic. Dijakinje 1. letnika so se z mentorjem Joštom Frankom podale v vsebinske plasti fotografije. Ustvarjale so serije s skupnim vsebinskim izhodiščem – kaj je dom, kako ga dojemamo, kakšen je naš pogled na odnos z okoljem, v katerem bivamo in z ljudmi, ki nas obdajajo. Rezultat se z velikim zanosom približuje avtorski fotografiji, dijakinje poleg fotografskih serij predstavljajo tudi izdelke v mešani tehniki, kolažu in prostorski postavitvi.

Na končni razstavi v Galeriji sodobne umetnosti torej tokrat prevladujejo fotografija, kolaž, risba in instalacija. Vsebinsko je v delih ob intimni sferi posameznika začutiti kritični premislek o družbenih pojavih, kar je ena izmed temeljnih značilnosti sodobne umetnosti. Razstava sporoča, govori in pripoveduje ne le o počutju mladih v današnjem svetu, ampak nedvomno tudi o razumevanju današnje vizualne ustvarjalnosti, ki poskuša stopiti v korak z razumevanjem naše sodobnosti.

Mentorstvo:
Vesna Bukovec (3. i), Jošt Franko (1. i), Maja Hodošček (2. i), Urška Mazej (4. i)

Organizacija programa in razstave, kustosinja CSU:
Maja Antončič

Pomoč pri organizaciji programa, GCC:
Željko Opačak, prof., Ana Pečnik, prof., Otmar Uranjek, prof.

Projekt poteka v sodelovanju z Gimnazijo Celje – Center in ob podpori Mestne občine Celje.

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)