Peter Koštrun
Slutnja
13. 5.—26. 6., Galerija sodobne umetnosti

Peter Koštrun, eden najvidnejših slovenskih fotografov mlajše generacije, docent za področje fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, je svoje delo doslej predstavil na številnih pomembnih razstavah doma in po svetu, med drugimi na Skoraj pomlad, 100 let slovenske umetnosti v mariborski Umetnostni galeriji (2012) in na eni najpomembnejših razstav za krajinsko fotografijo Sence of Place v bruseljskem Bozar Expo. S Centrom sodobnih umetnosti Celje je sodeloval lani, ko je v Galeriji sodobne umetnosti skupaj s Petrom Rauchom pripravil projekt Sondiranje. Raziskovalna razstava zapuščenih, zavrženih, odtujenih in najdenih fotografskih podob, letos na razstavi Od skupnosti do raja. Nove pridobitve v stalni zbirki Centra sodobnih umetnosti Celje in prvič leta 2004, ko je v Galeriji sodobne umetnosti svoje delo predstavil na samostojni razstavi Tišina.

Peter Koštrun, mojster krajinske fotografije, pretanjenega izbora kadra in svetlobe, specifične, izjemno subtilne atmosfere, ki daje vtis, kot da je na fotografijah ujeto nekaj višjega in neminljivega, se bo tokrat predstavil z deli, večinoma nastalimi v letih 2015 in 2016. Za novo, na tej razstavi premierno predstavljeno produkcijo, za katero je značilna raznolikost v formatu, vsebinskih ozadjih in tudi v formalnem izrazu (ko so nekatere fotografije izrazito minimalistične in imajo druge poudarek na strukturiranosti), je bistven prehod iz prej značilnega kontemplativnega vzdušja v angažirano sporočilnost. Ta se ne vzpostavlja skozi neposreden komentar ali ilustracijo nekega konkretnega dogajanja, temveč skozi radikalno spremembo v atmosferi, ki prežema podobo. V črno-bele fotografije, ki so večinoma kolorirane z rdečim tušem, se kot komentar družbe zapisujejo občutja nelagodja, nemira, slutnje, celo grožnje. Krajina, v kateri je bila doslej prisotna nekakšna nadzemska, duhovna dimenzija, ki je kot koprena ovijala fizično resničnost, je postala tesnobna in opozorilna. Fotografije na tokratni razstavi, na katero Koštrun (poleg fotografij) umešča tudi osebne predmete, gledalca nagovarjajo k premisleku človekovega delovanja, njegovega odnosa do narave in človeka, k premisleku prevladujočega stanja duha in vsebin, ki zaznamujejo sodobnost in so v ozadju fotografij – od vojne do globalnega segrevanja, od postavljanja mej do izginjanja raznolikosti podeželske krajine.

Peter Koštrun (1979, Ljubljana) je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V domačem in mednarodnem prostoru razstavlja od leta 2003. Med zadnjimi samostojnimi razstavami so Moments, Mottard&Jenray, Liege (2012); Vrijeme je sad, Foto galerija Lang, Samobor (2012) in Singularity 2004-2014, s katero se je leta 2014 predstavil v dunajski galeriji Photon. Njegova dela se nahajajo v zbirki Essl na Dunaju in v zbirki Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju v Kranju. Živi na Brnici pri Celju.

Kustosinja razstave: Irena Čerčnik
Besedilo: Irena Čerčnik
Podpora: Mestna občina Celje

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)