Anita Wach: Volilno telo
26. 10., Likovni salon

Lepo vabljeni na performans Anite Wach v sredo, 26. oktobra, ob 19. uri v Likovni salon.

 

14. Stavek: “Duh demokracije ne more bit vsiljen od zunaj, mora priti od znotraj.” Mahatma Gandhi

Živimo v paradoksu: po eni strani demokratična načela posameznike silijo, da se podrejajo volji večine, po drugi strani pa nam omogočajo, da vplivamo na realnost – lahko volimo. Glasujemo proti. Glasujemo za manjše zlo. Glasujemo za izločitev. Vsi plešemo ples kompromisov. Gibov smo se naučili in jih vedno znova ponavljamo. Toda koraki nas ne vodijo naprej. Prevladujoči koncept »najboljšega možnega sistema od vseh« je dobil status trdne snovi: možnost je postala nedotakljiva dogma, mnenje večni naravni zakon. In samo mi, s svojimi krhkimi telesi, iz obzorja človeških ambicij lahko izbrišemo iluzijo ultimativne moči.

Avtorice besedila in performerke: Kristina Aleksova, Sara Horžen, Olja Grubić, Anita Wach

Volilno telo je del projekta 30 Stavkov, ki ga sestavlja 30 avtonomnih performativnih dogodkov na različnih javnih prizoriščih. V 30 Stavkih Anita premika meje svoje domišljije, svoj um in telo umešča v dialog z realnostjo vsakdanjega življenja in aktualne politike. Nabor performativnih strategij je raznolik: od intimnih solo nastopov, do happeningov z več nastopajočimi, od popolnoma fizičnih dejanj do verbalnih monologov, od abstraktnih form do interaktivnih pobud. Zbirka prebliskov, podob, impulzov in akcij je del ustvarjalne norosti, s katero Anita razvija svoje ideje tudi v Laboratoriju za uprizarjanje VN. Zaradi potrebe po demokratizaciji ustvarjalnega procesa, ki mu sledijo šibkost, obup, veselje in zmeda, se je Anita odločila, da s svojimi idejami vdre v javni prostor in se prepusti milosti in nemilosti občinstva. Anita v projektu prevzema vlogo avtorice, performerke in kuratorke, ki občasno oder prepusti gostujočim umetnikom. 30 Stavkov bo osnova za novo produkcijo, načrtovano za pomlad 2023.

 

Avtorica Stavkov, izvajalka in kuratorka: Anita Wach
Avtor koncepta in umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec
Izvršna producentka in odnosi z javnostjo: Sara Horžen
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa
Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

 

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost