Christian Guerematchi
Gibanje neuvrščenih
9. 6., Likovni salon

Lepo vabljeni na predstavo Gibanje neuvrščenih umetnika Christiana Guerematchija v petek, 9. junija ob 19. uri v malo dvorano Celjskega doma. Dogodek je del mednarodne razstave Jug v nas, ki se odpira v četrtek, 8. junija, ob 19. uri v Likovnem salonu.

Plesnogledališki solo Gibanje neuvrščenih je umetniško iskanje črnske evropske identitete in raziskovanje kodov črnskega in kvir telesa. Christian Guerematchi raziskuje spolno fluidnost s pomočjo gibov in zvokov afriške diaspore. Naslov predstave je navdihnilo Gibanje neuvrščenih iz 60. let dvajsetega stoletja, ki je bilo pomembno za boje za neodvisnost v tako imenovanih državah tretjega sveta in katerega soustanovitelj je bil jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito. Pomemben vir navdiha je knjiga Tito u Africi: Slike solidarnosti (Tito v Afriki: slike solidarnosti, 2017), ki opisuje Titove poskuse dekolonizacije sveta. Izhajajoč iz Titove afrofuturistične utopije, Guerematchi razodeva utelešenje kulturnih kodov, ki so se izgubili v prostoru in času.

Guerematchi nenehno spreminja svojo identiteto, vendar se zdi, da mu nobena od vlog zares ne ustreza, kajti kaže, da hoče njegovo telo ubežati obliki, v katero so uliti njegovi gibi. Ta dvojna zavest od plesalca terja brezhibno tehnično mojstrstvo, saj je videti, da se plesalec zapleta v lasten fizični ustroj, pa vendar nam vselej daje občutek, da ima vse pod nadzorom.

– Theaterkrant NL

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost