Gibanje podobe v medijih in v oglaševanju. Pogovor z Lenartom J. Kučićem in Jako Babnikom ob razstavi Gibljive slike
4. 4., Likovni salon

Vljudno vabljeni na pogovor z Lenartom J. Kučićem, raziskovalcem medijev, predavateljem in svetovalcem ministrice za kulturo za medije ter Jako Babnikom, fotografom in avtorjem razstave Gibljive slike, v četrtek, 4. aprila, ob 18. uri v Likovni salon.

Jaka Babnik v svojem novem ciklu nadaljuje koncept aktivnega opazovanja in dokumentiranja javnega prostora – tokrat s fotografijo in z videom beleži prizore komercialnih oglasov na mestnem in tovorniškem prometu ter tiha obrobja mest, ki jih okupirajo te iste podobe. Njegova fotografska serija na razstavi Gibljive slike s premeščanjem pomenov videnega pripada ideji hiperprodukcije in razvrednotenja podob, ki onesnažujejo naše vidno polje in motijo ostrino našega miselnega toka, sodobna družba pa postaja odporna na množico hipnih in vsebinsko osiromašenih vizualnih dražljajev.

Z gostoma bomo govorili o vplivu medijske podobe na posameznika in skupnost ter o dojemanju oglaševalskih strategij v sodobnem času. Kakšna je razlika med doživljanjem vizualnih sporočil na spletu in v naši neposredni okolici? Kje v medijskih reprezentacijah najdemo pasti, ki vplivajo na naš vsakdanjik? Kako se na prenasičenost z vizualnimi sporočili odziva družba in kako sodobna umetnost?

Lenart J. Kučić je raziskovalec medijev, predavatelj in voditelj podkastov. Diplomiral je iz angleškega jezika in novinarstva na Filozofski Fakulteti in Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, nadaljeval podiplomski študij na londonski univerzi Goldsmiths ter na njej magistriral na programu Transnacionalne komunikacije in globalni mediji (Transnational Communications And The Global Media). Kot novinar časopisa Delo je več kot dvajset let spremljal družbene in kulturne spremembe, ki so jih prinesle informacijske in komunikacijske tehnologije. Novinarsko se je izpopolnjeval na londonskem Guardianu in sodeloval pri več novih medijskih projektih: preiskovalnem mediju Pod črto, mreži podkastov Marsowci in spletni reviji Disenz. Je avtor ali soavtor več preiskav in študij medijskega lastništva v Sloveniji.

Jaka Babnik je diplomiral iz sociologije ter zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, urednik, snemalec in filmar. Kot snemalec in režiser je leta 2006 posnel glasbeni dokumentarni film Listen to Srečna mladina, za katerega je prejel nagrado na 10. Festivalu slovenskega neodvisnega filma. Med leti 1998 in 2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, prav tako je soustanovitelj in solastnik založbe Rostfrei, ki deluje od leta 2012. Uveljavil se je s projekti kot so Art of Asphalt (2007, skupaj s Sergejom Vutučom), s fotografskimi serijami We Are Dogs (2007), Jebodrom (2012-2014), Holy Land (2015-2017), Why so Serious (2016-2017), Pigmalion (2017-2019), Časovna izravnava (2020) in Vaje v slogu (2019-2021), ki jih je samostojno predstavil v vidnejših slovenskih in mednarodnih galerijah ter sodeloval na mnogih skupinskih razstavah sodobne umetnosti.

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost