Lučka Centa
Krompiroidi, performans
18. 6., Galerija Račka

Vabljeni na performans v soboto, 18. 6., ob 22. uri v Galerijo Račka.

Projekt je nastal na kratki rezidenci AIR CELEIA v okviru spremljevalnega programa 5. trienala mladih umetnic in umetnikov PREMIERA 2022. Performativnost, interakcija, proces.

Ljudje smo ujeti v zapleteno družbeno medmrežje, v katerem vladajo ustaljena hierarhična razmerja. Ta razmerja moči dehumanizirajo večino, saj ne vrednotijo posameznika kot bitja, ampak zgolj kot dobrino. Projekt Krompiroidi se razvije okoli rezljanja krompirja kot alegorije na ponovno humanizacijo posameznika. Projekt gledalcu igrivo predstavi posameznikov družben položaj in ga opomni na njegovo lastno moč ter (ga) povabi k razmisleku o družbenem sistemu, kolektivni ujetosti ter nepremagljivosti in večnosti samega sistema.

 

Lučka Centa je vizualna umetnica, ki v svojem delu prepleta performans, fotografijo, video in instalacijo. Leta 2021 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi Complutense v Madridu, kjer je raziskovala umetniško produkcijo znotraj naravnega, neurbanega prostora z namenom razumevanja odnosov med človekom in naravo. V času študija je sodelovala v različnih razstavah kot so Perform Art: The body in times of COVID in Nature, Germ and Catastrophe: Land-art in times of COVID (Paque del Oeste, Madrid), From introspection to the political body v galeriji Factoria de Arte y Desarollo ter Body, Art and Subject na Akademiji za likovno umetnost UCM. V letu 2021 je sodelovala na delavnici performansa z umetnikom Abelom Azcono, v 2022 pa poleg programa Boundary Crossing obiskuje tudi VN LAB v okviru ViaNegative.

Preberi več

Zaprto

Galerija Račka / Gosposka ul. 3, 3000 Celje / torek - sobota 16.00 - 19.00 prazniki zaprto vstop prost V galeriji trenutno ni razstave.