Ta veseli dan kulture v CSU
Maja Hodošček, Little Girl
3. 12.—6. 12., Galerija sodobne umetnosti

Ta veseli dan kulture običajno preživljamo v družbi otrok in mladostnikov, ki ustvarjajo pod mentorstvom sodobnih umetnikov. Ob kulturnem dnevu in medtem ko čakamo na ponovno odprtje šol, vas vabimo k ogledu videa Little Girl umetnice in sodelavke Maje Hodošček, ki ga hranimo v naši stalni zbirki.

Ogled videa (Link bo aktiven do nedelje, 6. 12. do 20.ure.)

Umetnica je video posnela leta 2012 skupaj s svojo sestro, ki je v času snemanja obiskovala osnovno šolo. V tem delu mlajša sestra nastopa v vlogi glavnega snemalca. Več mesecev med odmori in poukom snema svoje sošolke in sošolce ter dogajanje na šolskih hodnikih. Še posebej jo zanimajo opažanja dveh sošolcev, ki lucidno reflektirata svoj položaj v sistemu izobraževanja in širše v družbi.

Video razkriva tudi, kako so mladostniki dojemali in reflektirali svoj položaj znotraj sistema izobraževanja, kako so se umeščali na področje dela v prihodnosti ter na kakšen način so razumeli možnost posameznikovega političnega in družbenega udejstvovanja. Le kakšen bi bil njihov pogled danes, ko doživljamo povsem nove družbene izzive?

Maja Hodošček je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in magistrirala na Dutch Art Institutu v Arnhemu na Nizozemskem. V svoji umetniški praksi uporablja medija videa in instalacije. Zanimajo jo različni koncepti znanja, procesi učenja in socialni odnosi s posebnim poudarkom na ustvarjanju situacij, v katerih se oblikujejo začasne skupnosti. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah pri nas (Landscape, Likovni salon, Celje, 2010; We Need a Title, Galerija Škuc, Ljubljana, 2015; Prepih, Muzej za sodobno umetnost Metelkova, Ljubljana, 2019; Virusni avtoportreti, skupinska spletna razstava, Moderna Galerija, Ljubljana, 2020; Preenostavno in prelahko, samostojna razstava, KGLU, Slovenj Gradec, 2020) in v mednarodnem prostoru (The Dreamers, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb, 2016; Hidden Curriculum, tranzit.sk, Bratislava, 2019; Imagine, Dom omladine, Beograd, 2019; See Me, Tabakalera – International Centre for Contemporary Culture, San Sebastian/Donostia, Španija). Leta 2010 je prejela Nagrado skupine OHO, leta 2020 pa Jakopičevo priznanje. Njena dela so umeščena v stalno zbirko Centra sodobnih umetnosti Celje in v zbirko Moderne galerije v Ljubljani.

Spletna stran

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)