Nataša Živković
Med dvema ognjema
12. 3., Galerija Račka

Lepo vabljene/i na performans v soboto, 12. 3. ob 19. uri v Celjski dom.

»Js nočem bit to jabolko, ki ni padlo daleč od drevesa.«

Performans Med dvema ognjema je sklepni del trilogije, ki uprizarja družinske konstelacije hči – mati, hči – oče in hči (v vlogi matere) – otrok. Po predstavah Zavoljoočeta in Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) je protagonistka tokrat v vlogi matere, (nekdanje) partnerke in umetnice. Med dvema ognjema je osebna zgodba; monolog ženske, razcepljen na dva glasova, ki vsak po svoje doživljata globoko zarezo v družinski biografiji – njen razpad. Je premislek o ideji in realnih zagatah t. i. klasične družine, v kateri se zrcalijo stereotipi heteroseksualnega partnerstva in s tem povezane igre ženskosti, moškosti in starševskih vlog.

Ideja: Nataša Živković
Koncept: Nataša Živković v sodelovanju s Tomažem Gromom, Tjašo Črnigoj in Špelo Trošt
Dramaturško sodelovanje: Tjaša Črnigoj; besedilo: Nataša Živković in Tjaša Črnigoj
Snemanje: Maša Nonković, Ana Čigoj
Montaža in zvočna kompozicija: Tomaž Grom
Nastopajo: Nataša Živković, otroci OŠ Lava, Celje
Produkcija: Via Negativa, v sodelovanju z Mestom žensk in Bunkerjem – Staro mestno elektrarno

Cena vstopnice: 5 eur, kupite jo lahko v TIC center, v Centru sodobnih umetnosti in pol ure pred predstavo v Celjskem domu.

Dogodek je del spremljevalnega programa ob občasnih razstavi (P)ostati ženska, ki je na ogled v Muzeju novejše zgodovine Celje med 8. 3. in 31. 8. 2022.

Nataša Živković je plesalka, performerka, koreografinja in mentorica z bogato zgodovino umetniških sodelovanj in solističnih del. Živi in ustvarja v Ljubljani. Od leta 2006 sodeluje z Vio Negativo, soustvarila je tudi številne projekte v produkciji Emanata. Za avtorski prvenec Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) in plesno-gledališko udejstvovanje je leta 2009 prejela nagrado zlata ptica. V letu 2016 je soustvarila predstave Če si srečen (Bunker), V zavetrju časa (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Morda na videz kdaj kot vsi ljudje (Emanat). V letu 2018 ustvarjena avtorska predstava Sine je na gostovanju na festivalu ACT v Bilbau osvojila glavno nagrado ACT Award 2019. Nataša Živković je istega leta prejela tudi nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

 

Via Negativa je platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti. Osredotoča se na raziskavo in snovanje različnih strategij scenskega uprizarjanja, s poudarkom na etiki in živosti uprizoritvenih praks, postopkov in žanrov. Naša osnovna dejavnost je produkcija sodobne scenske umetnosti, organizacija delavnic in izobraževanje v obliki laboratorijskega dela v programu VN Lab. VN ima sedež v Ljubljani in pod umetniškim vodstvom režiserja Bojana Jablanovca deluje od leta 2002.

Preberi več

Zaprto

Galerija Račka / Gosposka ul. 3, 3000 Celje / torek - sobota 16.00 - 19.00 prazniki zaprto vstop prost V galeriji trenutno ni razstave.