Odprtje murala Tomaža Milača
28. 10., Galerija sodobne umetnosti

Vabljeni na odprtje murala Tomaža Milača v petek, 28. 10. ob 18. uri. Stenska poslikava se nahaja na prehodu med Umetniško četrtjo in Staro grofijo (Na okopih 4).

Mural slikarja Tomaža Milača je poleg Grafitti Street edina tovrstna urbana stenska poslikava v središču Celja. Likovne intervencije, ki se navadno pojavljajo na stranskih zidovih stavb, podhodih ali drugih javnih površinah urbanih središč, izražajo duh časa, hkrati pa lahko služijo k prepoznavnosti posameznega kraja. Milačev mural združuje prepoznavne like celjske in slovenske zgodovine, ki jih slikar vplete v fantazijsko krajino in jim doda sodobne poudarke. S kolažem motivov in likovnih form v izrazitih barvah mestu kaže igrivo polje celjske ustvarjalnosti.

Projekt je podprl Zavod Celeia Celje.

Zahvala: Pokrajinski muzej Celje

Celjski umetnik Tomaž Milač se ukvarja predvsem s slikarstvom, podaja pa se tudi v medij risbe, digitalne ilustracije in instalacije. Za njegovo slikarsko prakso je značilna uporaba kolaža, upodabljanje urbanih prostorov, ki so v procesu destrukcije ali v post apokaliptičnem stanju. V njegovih figuralnih podobah sta prisotna simbolizem in uporaba mitoloških elementov, ki se mešajo s sodobnimi temami. Milač deluje kot samozaposlen v kulturi, predstavlja se na samostojnih in skupinskih razstavah v slovenskem in mednarodnem prostoru, vrsto let aktivno sodeluje v kulturno-umetniškem društvu Svoboda in je uporabnik ateljeja v Umetniški četrti Celje. Njegova slikarska dela so umeščena v stalno zbirko Centra sodobnih umetnosti Celje.

Projekt Mural Tomaža Milača smo izbrali na “Javnem pozivu za sodelovanje pri promociji celjske ustvarjalnosti v mestu – umetniški projekt celjskih ustvarjalk in ustvarjalcev v letu 2022”, ki ga vsako leto razpišemo na Zavodu Celeia Celje.

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)