Nataša Živković
SINE
26. 9., Galerija Račka

Najlepše vabljeni na dogodek v četrtek, 26. 9., ob 21. uri v Plesni forum Celje.

 

Ženska je vreča, narejena da vzdrži. – Kanun, srednjeveški zakonik Lekëja Dukagjinija, področje severne Albanije in Kosova.

#Nezaželjena. To je ime mnogih deklic v naši Črni gori. – napis na plakatu Centra za ženske pravice v kampanji proti praksi selektivnega splava, Črna gora, 2017

Umrla je poslednja črnogorska virdžina. Njena zadnja želja je bila, da je na družinskem grobu zapisana kot edini preživeli sin njenega očeta. – Blic, 2. 8. 2016

Sine! – mi ljubkovalno reče bližnja sorodnica, ko grem na obisk v Črno goro.

 

Sine je poskus antropološke raziskave specifičnega fenomena v performativni obliki. Je osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic oz. virdžin z oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Je luknja v sistemu, ki taisti sistem vzdržuje. Je drag, ki se tiče vprašanja preživetja v moškem svetu in ki nam postavlja vprašanje, v kakšnem svetu živimo mi.

 

Avtorica in izvajalka: Nataša Živković.
Izvajalke_ci: Daniel Petković, Loup Abramovici, Slobodan Malić.
Oblikovanje prostora, scenografije: Lenka Đorojević.
Oblikovanje luči in tehnično vodstvo: Špela Škulj.
Fotografija: Nada Žgank.
Svetovanje: Teja Reba.
Izvršna producija: Eva Prodan
Produkcija: Mesto žensk. Koprodukcija: Bunker – Stara mestna elektrarna.
Zahvala: Maska in Slovensko mladinsko gledališče.

V okviru projekta Uprizarjati spol – ples razlik.

Projekt je finančno podprla Kreativna Evropa, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

Prireditelj: Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti, spremljevalni program Festivala Račka 2019.
Vstop prost.

Nataša Živković ustvarja na različnih področjih uprizoritvene umetnosti. Z Vio Negativo sodeluje od leta 2006, je del ekipe No!Training Lab, ki jo vodi Katja Legin, soustvarila je številne projekte v produkciji Emanata. V letu 2016 je soustvarila predstave Če si srečen (Bunker), V zavetrju časa (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Morda na videz kdaj kot vsi ljudje (Emanat). V letu 2018 je prejela nagrado za plesalko, in sicer nagrado Ksenije Hribar, ki se podeljuje za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. V istem letu ustvarjena avtorska predstava Sine je na gostovanju na ACT festivalu v Bilbau osvojila glavno nagrado ACT Award 2019.

Preberi več

Zaprto

Galerija Račka / Gosposka ul. 3, 3000 Celje / torek - sobota 16.00 - 19.00 prazniki zaprto vstop prost V galeriji trenutno ni razstave.