Mark Požlep
Southwind, dokumentarni performans
20. 8., Galerija sodobne umetnosti

Vabljeni na dokumentarni performans Marka Požlepa Southwind – Koruzna zrna, pištole in izgubljeni raj v četrtek, 20. avgusta ob 20. uri v Galerijo sodobne umetnosti.

Leta 2018 je Mark Požlep v CSU predstavil načrt potovanja po reki Misisipi, ki se je kot nov umetniški projekt uresničil lansko leto. S sopotnikom Maximom Berthoujem sta na parniku preplula okoli 3000 kilometrov po kultni reki in svoj projekt Southwind končala s kuhanjem ameriškega žganja moonshine.

Reka Misisipi, druga najdaljša vodna pot v Severni Ameriki, je imela pomembno vlogo v ameriški zgodovini – od kolonizacije, suženjstva in kulture do industrijskega kmetijstva in iz njega izhajajočih ekoloških problemov. S plovilom, ki ima tudi zgodovinsko in simbolično vrednost, sta Požlep in Berthou med plovbo skozi deset zveznih držav pri pridelovalcih zbirala koruzo in iz nje naposled skuhala žgano pijačo »moonshine«. Ta je bila do leta 2012 v Združenih državah prepovedana, zdaj pa postaja del nacionalen identitete in zgodovine. O poti, ljudeh in socialnih ter kulturnih razmejitvah bo Mark Požlep pripovedoval v dokumentarnem performansu.

Več o projektu: www.southwind-project.com

Več o umetniku: http://pozlepmark.com/

Predstavitev podpira Mestna občina Celje.

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)