Spletna čustva: Fake It Until You Make It, predavanje kustosinje in kritičarke Irene Borić
5. 10., Likovni salon

Lepo vabljeni na predavanje Spletna čustva: Fake It Until You Make It, v četrtek, 5. oktobra, ob 19. uri v Likovni salon. Predava kustosinja in kritičarka Irena Borić.

Naše spletno življenje je oteženo z obvladovanjem različnih čustev in s čustvi drugih okoli nas. Afektivno delo, ki je pogosto marginalizirano, neplačano ali premalo plačano v digitalni dobi, prežeti s platformami družbenih medijev, učinkovito zajema trg. Težava pri tem je, da medtem ko z deljenjem osebnih težav iščemo všečke in sledilce, platforme socialnih omrežij delujejo na akumulativni način, s čimer osebni problemi postanejo neločljivi od mehanizmov nadzora. V takšnem začaranem krogu vsak impulz, usmerjen k dobremu počutju, zlahka nenadoma postane kontraproduktiven. Obenem pa vzpon ekonomije deljenja odraža potrebo kapitalizma po iskanju novih dobičkonosnih priložnostih v digitalnem družbenem življenju. V okviru predavanja bomo skozi vpogled v internetne umetniške prakse raziskali, na kakšne načine se umetniki in umetnice  spopadajo s spletnim duševnimi stiskami, ki izhajajo iz  naše »tehno« sodobnosti.

Irena Borić (r. 1982, Zagreb) je umetnostna zgodovinarka. Dela kot neodvisna kuratorka in kritičarka. Diplomirala je iz zgodovine umetnosti in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu ter zaključila študij na programu Umetnost in Dediščina: Politike, upravljanje in izobraževanje (Arts And Heritage: Policy, Management and Education) na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem. Sodelovala je na projektih Politike osjećaja. Ekonomije ljubavi (2012), Sram te bodi! (2013–2016), net.cube (2015–) in Symptoms of the Future (2021). Bila je članica bienalskog kolektiva 32. Grafičnega bienala: Kriterij rojstva, Ljubljana (2017). Nedavne razstave vključujejo Truth that Lies (z Renato Šparada), Utrecht (2019), Niski tonovi zemljine pjesme, Velika Gorica (2019) ter At some point we all have to dance (z Majo Hodošček), Celje (2021), Dovoljno dobro, Sisak (2023). V letu 2020/21 je sodelovala s Kulturno izobraževalnim društvom KIBLA pri kuriranju izobraževalnega programa. Je tudi članica hrvaške sekcije AICA. Živi in dela v Mariboru.

 

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost