Urška Aplinc in Maja Burja
Variable, performans
18. 10., Galerija sodobne umetnosti

Lepo vabljeni na performans v četrtek, 18. oktobra ob 18. uri v Galerijo sodobne umetnosti.

»Variable je zasnovan kot avtopoetično, stalno razvijajoče se umetniško delo. Avtorici uporabljata besedila in fotografije kot materialno osnovo za razpravo s publiko, ki se nato zabeleži in dodaja k delu, ki se uporablja pri naslednji izvedbi. Autopoesis je dosežen skozi Deleuzevsko ponovitev, ki zagotavlja, da vsaka ponovitev nepreklicno spremeni vsebino dela. Vključitev občinstva v performans približuje delo akcijski umetnosti in uvaja določeno “avtopoezo interpretacije”, v kateri udeleženci raziskujejo svoje zaznavanje percepcije tistih, ki so v performansu sodelovali pred njimi ad infinitum. V Variable tako zgodovina subjektivnih, posameznih interpretacij umetniškega dela postane samo umetniško delo.« Bojan Stefanović

 

Urška Aplinc (1992) je diplomirala iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer končuje tudi podiplomski študij. Za svojo diplomsko delo je prejela študentsko nagrado UL ALUO. Udeležila se je Erasmus + izmenjave na Kunstuniversität Linz v Avstriji. Letošnje leto je končala izobraževalni program Svet umetnosti – šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje na SCCA – Ljubljana. Sodelovala je na razstavah in festivalih v Sloveniji ter na tujem (Fin-de-siècle #II: Ponovitev Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Kranj (2018), Papirologija II, Galerija Media Nox (2018), Prepih / Peter Rauch: Paviljon, MSUM (2017), Natečaj, Galerija Škuc (2017), Transform: Transformation of Image, MSU Zagreb (2016), Mlada ženska umetnost v Šiški, Galerija Gallery (2016), Transform: Transformation of Image (2016, MSU, Zagreb), Audioblast Festival #4 (2016, APO33, Nantes), OFF1NOFF, Interface Culture Musikkapelle (Konzert), Memphis, Linz (2016).

Maja Burja (1992) je leta 2015 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer končuje podiplomski študij na oddelku za kiparstvo. Za projekt Variable je prejela Nagrado UL ALUO. Letošnje leto je končala izobraževalni program Svet umetnosti – šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje na SCCA – Ljubljana. Sodelovala je na razstavah in festivalih v Sloveniji ter na tujem (Fin-de-siècle #II: Ponovitev Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Kranj (2018), Papirologija II, Galerija Media Nox (2018) Prepih / Peter Rauch: Paviljon, MSUM (2017), Natečaj, Galerija Škuc (2017), Transform: Transformation of Image, MSU Zagreb (2016), Svetlobna gverila: Narava Ljubljana (2016).

 

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)