DOPLGENGER: Fragments Untitled
26. 10.—9. 12., Likovni salon

Doplgenger (Isidora Ilić in Boško Prostran) je umetniški duo iz Beograda. Analiza gibljive slike in režima reprezentacije s poudarkom na političnem učinku podob je v središču zanimanja tandema Doplgenger. To problematiko obravnava iz različnih perspektiv; skozi umetniško, kuratorsko in izobraževalno prakso.

Lasten položaj znotraj kompleksnega  raziskovalnega dela misli skozi figuro amaterja, saj amaterski pristop od zunaj poseduje politični potencial in odpira možnost emancipacije preko samoizobraževanja, samoorganizacije in združevanja. Ključno vprašanje delovanja tandema Doplgenger je raziskati, na kakšen način gibljiva slika participira v procesu konstrukcije družbene realnosti in kako vpliva na oblikovanje kolektivnega spomina. S svojim delom umetnika kažeta na dejstvo, da podoba nikoli ni nevtralna, ampak je vselej vpeta v ideološke mehanizme in v različne politične cilje. Doplgenger se nanaša na tradicijo eksperimentalnega filma in s sredstvi montaže, apropriacijo historičnih medijskih slik ter z uporabo raznovrstnih arhivov poudarja kompleksnost podobe, njene nevidne zakonitosti postavi vidne.

V Likovnem salonu predstavljamo njun večletni projekt Fragments Untitled, ki nastaja od leta 2011 in predstavlja izseke iz ključnih družbeno-političnih trenutkov in ideoloških obratov s prostora bivše Jugoslavije. Doplgenger poskuša artikulirati načine, kako misliti bližnje zgodovinske dogodke brez neposredne telesne izkušnje preko medijskih podob, ki so, kot namiguje naslov serije, vedno partikularne in kot take nezmožne imenovanja resnice. Avtorja se z analizo posnetkov sprašujeta, kdo ima moč pripovedovanja zgodovine in s katere pozicije govori. Serijo sestavljajo video dela, instalacija in besedilni del. Obravnava medijski arhiv preteklih dveh desetletij (1980 – 2000), obdobje razpada Jugoslavije in oblikovanja novih držav. To travmatično obdobje prehoda  preizprašujeta skozi proces spominjanja. Najbolj značilno delo iz serije je video delo Fragments Untitled #1. Prikazuje odlomek iz prelomnega političnega govora Slobodana Miloševića na Kosovu leta 1989, kot uvod v kasnejše vojne na Balkanu. Video usmerja pozornost na zbrano množico, na politične figure v prvi vrsti in na oder brez protagonista. Opazujemo trenutek čakanja na dogodek. Video s postopki ponavljanja, povečave in ključno, z vnosom druge časovnosti oziroma upočasnitve, gledalca sooča s tesnobno izkušnjo, ki je skupna, a hkrati tuja.

Celotna postavitev v Likovnem salonu gledalcu podaja vpogled v razpad določene skupnosti, in v mehanizme, s katerimi se poskuša  ustvariti novo. Obravnava pomen procesa spominjanja, predvsem kako se spomin kolektivno oblikuje v odnosu do množično posredovanih podob, tistih, ki s posredovanjem skupne izkušnje utrjujejo kolektivno zavest. Doplgenger preizprašuje razmerje dejanskega in poustvarjanega spomina in poudarja nujno distanco do vzgojne moči medijske slike.

Duo Doplgenger je svoje delo predstavil v številnih mednarodnih institucijah, med drugim v Museum Wiesbaden, Kunstmuseum Bonn, Centre Pompidou Paris, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Osage Gallery v Hong Kongu itd. Njuna video dela so predvajali na filmskih festivalih po svetu (International Film Festival Rotterdam, Seattle International Film Festival, Kassel Documentary Film and Video Festival, Cairo Video Festival, Festival des cinémas différents et expérimentaux de Paris, VIDEOEX Zurich … ). Sta prejemnika prestižne nagrade Politika za najbolj uspešno razstavo v letu 2015.

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost