OD SKUPNOSTI DO RAJA, Nove pridobitve v stalni zbirki Centra sodobnih umetnosti Celje, 2011 – 2016
24. 3.—24. 4., Galerija sodobne umetnosti

Jure Cvitan, Matej Čepin, Tomaž Črnej, Andreja Džakušič, Borut Hlupič, Maja Hodošček, Robert Hutinski, Narcis Kantardžić, Bojana Križanec, Tomaž Milač, Željko Opačak, Iza Pavlina, Mark Požlep, Franc Purg, Ana Straže, Manja Vadla, Dalibor Bori Zupančič

Gostje: Miha Kaučič, Peter Koštrun, Simon Macuh, Iva Tratnik

Razstava Od skupnosti do raja, ki prinaša vpogled v nove pridobitve v stalni zbirki Centra sodobnih umetnosti, je z avtorji, ki na razstavi sodelujejo kot gostje, hkrati delni vpogled v sodobno celjsko produkcijo. Predstavljamo umetnike, ki s sliko, risbo, fotografijo, performansom, projektom v javnem prostoru, instalacijo, tekstom in videom segajo v raznolike vsebine in kontekste, od spomina in zgodovine, komunikacije in zaznavanja, okolja in skupnosti, aktivizma in družbenega gibanja, do fiktivnega in mističnega. Razstavljena umetniška dela smo pridobili v stalno zbirko v zadnjih petih letih, načrtujemo, da jo z umetniškimi deli umetnikov, ki so povabljeni kot gostje, dopolnimo v bližnji prihodnosti in s tem nadaljujemo začrtano linijo zbiranja del sodobnih celjskih ustvarjalcev.

Stalna zbirka Centra sodobnih umetnosti Celje je začela nastajati leta 1963, ko je bil ustanovljen Likovni salon. Do leta 1980 je bila zbiralna politika vezana v glavnem na razstavni program (umetniška dela so bila odkupljena ob razstavah) in na ustvarjalnost celotnega slovenskega prostora, medtem ko je po letu 1980 osredotočena predvsem v odkup del umetnikov, ki s svojo ustvarjalnostjo bistveno zaznamujejo celjski prostor. V zadnjem desetletju je poudarek na pridobivanju del iz sodobnosti: z odkupi in donacijami ter predvsem v sodelovanju z Mestno občino Celje, ki je kot lastnica ateljejev v Umetniški četrti Centru sodobnih umetnosti omogočila uvrstitev nekaterih ključnih umetniških del celjskih avtorjev v zbirko.

Kustosinja: Irena Čerčnik
Podpora: Mestna občina Celje

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)