TIHOMIR PINTER
Portreti sodobne slovenske literature
15. 3.—31. 3., Likovni salon

Opus portretnih fotografij fotografa Tihomirja Pinterja je izjemen. V skoraj štirih desetletjih je portretiral mnoge umetnike, književnike in glasbenike, ki jih je obiskoval v ateljejih, delovnih prostorih ali povabil v svoj studio. V Likovnem salonu predstavljamo ob izidu monografije Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) izbor portretov literatov in literatinj, prejemnikov različnih književnih nagrad. Celotna serija obsega 143 portretov, ki jih je Pinter posnel v zadnjih letih.

Tihomir Pinter se s fotografijo ukvarja več kot petdeset let. Začel je s fotografiranjem železarn po krajih takratne Jugoslavije. Najprej se je uril v fotografiranju samega prostora. Grafični, že skoraj abstrahirani posnetki delovnega okolja izpostavljajo razmerje človeka s strojem in izražajo nekoliko strogo razpoloženje. Kasneje fotografira železarje pri delu, opazujemo ujete sence delavcev na zidnih površinah ali neposredne poglede figur v objektiv. Njegovo fotografsko ustvarjanje bistveno zaznamuje raziskovanje razmerja abstrakcije in figuralike, kar kaže na njegovo širše razumevanje fotografije kot likovne površine. Pri razvrščanju elementov skrbno upošteva kompozicijska načela, osnovne likovne prvine in simetrična razmerja, s katerimi dosega harmonično usklajenost. Prav zanimanje za likovnost in za likovno umetnost ga je pripeljalo do želje po fotografiranju umetnikov pri delu. Ključni navdih za to tematsko usmeritev je našel med bivanjem v Münchnu, kjer se je srečal z delom fotografinje Erike Kiffl, ki je fotografirala nemške umetnike v ateljejih. Pinter je začel s fotografiranjem ateljeja slikarja Andreja Jemca, sledile so fotografije številnih drugih. Leta 1984 je izšla monografija Umetnik v ateljeju z zbranimi portreti umetnikov. Gre za neprecenljiv dokument vpogleda v intimo likovnega ustvarjanja. Ravno uspeh te monografije je bil povod za povabilo časnika Delo za sodelovanje pri prilogi Književni listi. Pinter je povabilo sprejel in do leta 1997 prispeval za Delovo prilogo. Leta 1993 je izšla monografija Portreti sodobnih slovenskih književnikov. V Književnih listih so portreti izhajali tedensko, kar je predstavljalo precejšen zalogaj za fotografa, saj je portretna fotografija eden najbolj zahtevnih fotografskih žanrov. Ključni dejavnik v procesu dela so psihološka razmerja. Gre za specifično izkušnjo izmenjave, saj na kvaliteto same fotografije bistveno vpliva vzpostavljena dinamika med fotografom in fotografiranim. Pintarjeve fotografije delujejo sproščeno in neposredno, uporablja bližnje kadriranje in tako še bolj poudari intimo trenutka. Ponovno izstopa materialno, predvsem likovno razumevanje medija. Da je fotografija čim bolj izrazna in osredotočena na bistvo, se posveča izključno črno-beli tehniki in s prepletanjem svetlobe in sence ustvarja izrazito plastičnost figure. Podobam daje živost in jih približa gledalcu, da začuti prisotnost portretiranca.

Razstava ponuja edinstven uvid v sodobno slovensko literaturo. V več kot dvajsetih letih je Tihomir Pinter portretiral številne ustvarjalce in ustvarjalke, nekatere celo večkrat, in tako ustvaril dragocen dokument slovenskega kulturnega prostora.

Založnik monografije Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) in soorganizator razstave je Fit media.

Tihomir Pinter (1938) se po končanem študiju farmacije v Zagrebu specializira za področje analitike živil, iz česar tudi doktorira. Od leta 1956 se ukvarja s fotografijo, je član Foto kluba Ljubljana in Društva likovnikov Ljubljana. Foto kino zveza Jugoslavije mu je leta 1973 dodelila naslov mojster umetniške fotografije, mednarodna zveza za umetniško fotografijo (FIAP) še naslov Excellence FIAP. Leta 2000 mu je Fotografska zveza Slovenije podelila nagrado Janeza Puharja za življenjsko delo. Samostojno je pripravil mnoge razstave in sodeloval na številnih razstavah doma in v tujini. Fotografije objavlja v domačih in tujih časopisih, revijah, katalogih in številnih monografijah.

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost