ANDREJ BRUMEN ČOP
Rožnati feng shui. Podobe, rituali, regresije
18. 6.—4. 9., Galerija Račka

Razstava Rožnati Feng Shui s podnaslovom Podobe, rituali, regresije prinaša delni pregled skoraj tridesetletne umetniške prakse slikarja Andreja Brumna Čopa, hkrati pa širše, skozi ključna literarna dela, ponuja vpogled v razvoj LGBT gibanja v slovenskem prostoru. Posebej za to priložnost umetnik pripravlja pester literarni večer z izbranimi gosti.

Andrej Brumen Čop izpostavlja z razčlenitvijo svoje prakse v tematske sklope (podobe, rituali in regresije) različna interesna področja od slikarstva do starodavnih veščin urejanja prostora, vzhodnih religij, glasbe in literature. Prostor obravnava po principih feng shui-a. Celotna postavitev v galeriji Račka je tako zasnovana kot čutna prostorska tvorba, kjer se prepletajo raznovrstni elementi, od popolnoma ranljivih papirnatih nosilcev podob, komaj opaznih risb na robovih sten do večjih slikarskih del, surovih fotokopij, živega dogajanja in sprotnega dopolnjevanja razstave. Iz umetnikovega obsežnega opusa so na razstavo umeščena dela, kjer je moško telo, neposredno ali skozi metafore in simbole, v središču. Je temeljni motiv, prikazan skozi mnoge poglede; kot vir opazovanja in izkušnje, objekt želje in trpljenja. Pojavlja se skozi simbolne prikaze rastlinskega in živalskega sveta, navezave na grško in krščansko mitologijo ter skozi prizore vsakdanjika. Kot rano ga umetnik prikazuje v povezavi z mitologijo Sv. Sebastijana. Kot vir občudovanja skozi naslikano, v rdečo ozadje ovito podobo Apolona Belvederskega. Simbolno se prikazuje v hudomušni in igrivi sliki Štange, neposredno v delu Veliki veseli lingam kot monumentalni spolni organ. Nekje se kaže skozi komaj vidne akvarelne risbe, kjer opazujemo mehke, abstrahirane silhuete, obrise, sledi dogajanj. Gledalec se jim mora popolnoma približati, da zazna mehkobo podlage in nežnost linije v razsežni belini. Kontrast komaj zaznavni risbi je serija horizontalno nanizanih črno-belih fotokopij z odtisi zadnjic.

Pomemben element umetniške prakse Andreja Brumna Čopa je risba saj je prav risanje eden od temeljnih umetnikovih ritualov in sredstvo osrediščenja misli. Prav skozi risbo izraža razumevanje umetnosti kot neločljive od življenja. Vseskozi beleži osebne izkušnje, dejanske ali domišljijske podobe, zapisuje vtise, spomine. Več let je kontinuirano risal na A6 kartice in kuverte. V tem kontekstu še posebej izstopa serija risb Mandale, kjer preko vzorcev in diagramov prevaja odnos med zunanjim in notranjim.
Bistven vpliv na njegovo delo ima literatura. Pogosto literarna dela (sicer se s pisanjem ukvarja tudi sam), ki so vplivala nanj, na različne načine vključuje v svoja dela (Vrtnice za Jeana Geneta). Doživljanje lastne identitete pretanjeno izraža skozi poezijo, ki jo imenuje zapisi. Na tokratni razstavi bo skozi video delo prvič javno predstavljena. Andrej Brumen Čop se ukvarja tudi z ilustracijo. Posebej dragocene so ilustracije k slikanici Braneta Mozetiča z naslovom z naslovom Dihurlandija. Slikanica bo tekom razstave tudi na prodaj.

Kustosinja: Maja Hodošček

Razstava Pink Feng Shui s širokim naborom del aktivira različne čute in
tako ponuja svojevrstno izkušnjo. Gledalca bo vabila k večkratnim obiskom, saj se bo ves čas spreminjala in dopolnjevala, tudi z živimi dogodki.

Napovedujemo:
8. julij ob 20. uri
Besedni babilon, literarni večer
Gostje: Brane Mozetič, Milan Šelj, Uroš Prah, Urška Sterle, …

Andrej Brumen Čop (1967) je končal podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnosti in oblikovanje v Ljubljani. Izpopolnjeval se je na Akademiji za likovno umetnost v Pragi. Trenutno poučuje na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Predstavil se je na mnogih samostojnih (Slepe miši, Greta, Zagreb, 2014, Slepa miš, Galerija Meduza, Koper, 2012, Vrtnice za Jean Geneta, Zaklonišče II, Ljubljana, 2012 …) in skupinskih razstavah (Ta je lovska!, UGM, Maribor, 2016, Umetnosti osvobaja, Galerija Equrna, Ljubljana, 2014, Materialnost, Kibla Portal, Maribor, 2013 …). Njegova dela so v številnih zbirkah (Umetnostna galerija Maribor, Mednarodni grafični likovni center Ljubljana, Mestna galerija Nova Gorica…). Živi in dela v Ljubljani.

Preberi več

Zaprto

Galerija Račka / Gosposka ul. 3, 3000 Celje / torek - sobota 16.00 - 19.00 prazniki zaprto vstop prost V galeriji trenutno ni razstave.