Rajko Bizjak
Evolucija
28. 1.—6. 3., Galerija sodobne umetnosti

Naslov Bizjakove razstave Evolucija ponuja številne razmisleke, tudi o močni medsebojni povezanosti avtorjevih do sedaj nastalih fotografskih serij. Te namreč vedno izhajajo ali se navezujejo ena na drugo, se nadgrajujejo ali širijo v nove prostore, ki jih avtor predvidi ali vzpostavi na podlagi naključja. Videti so lahko celo kot nasprotje, kot prelom, a je med njimi bistvena zveza, to je umetnikovo osredotočanje na telo in erotiko ter na raziskovanje, kako na nekaj, za kar se zdi, da obstaja samo na en način, pogledati drugače. Na razstavi se Bizjak, eden ključnih predstavnikov srednje generacije domačih fotografov, ki slovi po konceptualno natančno premišljenih okvirih svojih tudi več let nastajajočih serij, predstavlja s prerezom svojega dela v zadnjih petindvajsetih letih. Večinoma s postavitvijo, v kateri so nova dela v dialogu s starejšimi. Premierno bodo predstavljena najnovejša dela, ki nosijo letnico 2016. Iz tega leta so serija Arhetip, ki nagovarja zlasti nezavedne vidike človekovega zaznavanja in govori o tesni povezavi med nezavednim in erotičnim, serija Zvezdni prah – komparacija, v kateri nam s pomočjo mikroskopa in teleskopa približa zvezdnato nebo in množico spermijev, ter velika fotografija Evolucija z inscenirano podobo, ki izhaja iz Michelangelove upodobitve biblične geneze sveta in osrednjega prizora Stvarjenja Adama v Sikstinski kapeli. S svojsko narativno strukturo te več kot pet metrov široke in tri metre visoke fotografije Bizjak v postavitvi zaokroži pripovedi predhodnih serij. Razmišljanje o človeku in stvarstvu, želji in užitku, prepovedi in nadzoru poveže v premislek sedanjosti človeka in sveta. Poleg Cvetov iz leta 2002 in Zvezdnega prahu – inkarnacija iz leta 2007 bo Bizjak na razstavi predstavil tudi novejšo serijo Hommage – 23 let kasneje iz leta 2013 ter triptih Osončje iz serije Kratke zgodbe (2011 – 2015).

Rajko Bizjak, mojster igre z gledalčevim pogledom in fotografskega premišljevanja primerljivih struktur v človeku, naravi in kozmosu, je s Centrom sodobnih umetnosti Celje že sodeloval leta 2006, ko je v Galeriji Račka razstavil fotografijo iz serije Kanaan (1996), in leta 2014 s predstavitvijo serije Zvezdni prah – inkarnacija (2007) na razstavi Vidno nevidno. Afekt in razpoloženje skozi fotografijo.

Rajko Bizjak (1963, Postojna) je leta 1990 diplomiral na Akademiji dramske umjetnosti v Zagrebu, smer filmski in televizijski snemalec. Deluje kot snemalec in fotograf in je predavatelj na Višji strokovni šoli Academia Maribor, Fakulteti za medije FAM v Ljubljani, Visoki šoli za umetnost v Novi Gorici in Visoki šoli za fotografijo pri VIST v Ljubljani. S fotografijo se ukvarja od leta 1976, od leta 1985 je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Njegova dela se nahajajo v domačih in tujih kolekcijah. Živi in dela v Ljubljani.

Kustosinja: Irena Čerčnik

Preberi več

Zaprto

Galerija sodobne umetnosti / Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstopnina: 3 eur, *1 eur (*dijaki, študentje, upokojenci) **brezplačno (**otroci, brezposelni)