NEVENA ALEKSOVSKI IN ANA MAKUC
Med tvojimi izdajalskimi besedami so moji stavki
8. 2.—13. 3., Likovni salon

Razstava Med tvojimi izdajalskimi besedami so moji stavki je preplet poezije Ane Makuc in risb Nevene Aleksovski. Gre za plastenje podob in sozvočje glasov. V zvočni inštalaciji poezije Ane Makuc hkrati spregovorijo številni glasovi žensk iz zgodovine, literature, mitologije. ‘Lirske subjektke so potegnjene iz tradicionalnih položajev, odvzeta jim je žrtvena vloga ali stereotipna mitična usodnost, kar jih naredi odločujoče, samostojne, razmišljujoče’ (Vesna Lemaić). Z uporabo različnih medijev se na stenah izrisujejo in prekrivajo kaotične podobe jaza in drugih Nevene Aleksovski. V ospredju je odnos posameznice do same sebe, kot tudi odnos med posameznico in Drugimi, ter odnos med posameznico in (patriarhalno) družbo. Avtorici se kot v prejšnjem projektu (Ljubica Rolanda Barthesa, 2015) ukvarjata z relacijskostjo, raziskovanjem svojih pozicij kot prekarki, umetnici, migrantki, ženski, nomadki, s položajem žensk v umetniškem kanonu, družbeno-zgodovinskim položajem žensk, odnosom med spoli, seksualnostjo, vendar ga nadgradita tako, da ga dekonstruirata. Številni glasovi postanejo en glas in en ženski subjekt postane več le-teh, medtem ko se podobe jazov ves čas množijo, zabrisujejo, na novo ustvarjajo. Multiplost, shizofrenost in fluidnost ženskih identitet postane ena trdna pozicija, na podlagi katere lahko delujemo v kolektivnem boju proti strukturnim neenakostim patriarhalnega kapitalističnega neoliberalizma. Osebno je politično, umetnost je neposredna. Služi kot način psihičnega, če ne že materialnega preživetja in kot strategija upora.

Nevena Aleksovski (1984) je akademska slikarka in magistra kulturologije, dejavna tudi kot pedagoginja, ki ustvarja v medijih risbe, slike in videa.

Ana Makuc (1982) je literarna komparativistka, doktorica ženskih študij in študij spolov, pesnica in prevajalka.
Obe sta sodelavki feminističnega in queer festivala Rdeče zore.

Njuna dosedanja skupna projekta sta razstava Ljubica Rolanda Barthesa, ki je združevala poezijo Ane Makuc in risbe Nevene Aleksovski, na 16. festivalu Rdeče zore, in istoimenska pesniška zbirka z risbami, ki je izšla pri založbi Apokalipsa v zbirki Fraktal leta 2015.

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost