TADEJ VAUKMAN
Ritual očiščevanja: zadnje dejanje
3. 7.—16. 8., Likovni salon

V sklopu festivala Celje Fokus v Likovnem salonu predstavljamo razstavo Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana, ki je prvenstveno posvečena avtoportretu in pogledu vase, saj avtor v njej premišlja o življenjskih odločitvah, umetniškem ustvarjanju in lastnem položaju v družbi. To eksistencialno pogojeno celostno delo, ki se spreminja in dopolnjuje z vsako novo galerijsko postavitvijo, je bilo zasnovano med dvomesečnim bivanjem v New Yorku, kjer se je Vaukman soočil z drugačnim kulturnim okoljem in lastno ustvarjalno prakso.

Med bivanjem v New Yorku je Vaukman v knjigarni po naključju naletel na knjigo umetnika Davida Michaela Wojnarowicza Weight of the Earth. Čeprav umetnika poprej ni poznal, je avtobiografija, ki temelji na transkripcijah zvočnih posnetkov, nanj naredila močan vtis. Poistovetil se je z depresivno atmosfero, ki prežema knjigo – Wojnarowicz se je namreč snemal v svoji sobi, osamljen in bolan. Na podlagi tega je Vaukman ustvaril serijo intimnih fotografij, videov in različnih intervencij, ki pričajo o njegovem lastnem svetobolju in smislu obstoja, kot človeka in kot ustvarjalca.

Tadej Vaukman (1984) je neodvisni umetnik, fotograf in založnik. V svoji prevladujoče fotografski ustvarjalni praksi se pogosto poslužuje surove dokumentarne in ulične fotografije, skozi katero beleži aktualne fenomene z družbenega obrobja in neolepšano podobo sveta tukaj in zdaj. Njegova debitantska fotoknjiga Dick Skinners (2015) avtobiografsko spremlja njegovo sobivanje v hibridni skejterski skupnosti, medtem ko je knjiga Grandheroes (2018) vizualna pripoved o spominu, odraščanju, soočanju, spoznavanju, premišljanju in minljivosti. Leta 2019 je bil prejemnik Nagrade Skupine OHO, kar je spodbudilo izvedbo njegovega naslednjega obsežnega avtobiografskega projekta z naslovom Ritual očiščevanja (2020). Živi in deluje v Ljubljani.

 

Programski odbor festivala: Jaka Babnik, Miha Colner, Matej Gorjup, Jasna Jernejšek, Matija Plevnik
Producent: Zavod Fokus
Koproducenti: Zavod Sektor / Zavod Celeia Celje / Mladinski center Celje / Muzej novejše zgodovine Celje

 

 

 

 

Preberi več

Zaprto

Likovni salon / Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje / torek – petek 11.00 – 18.00 sobota 10.00-13.00 nedelja 14.00-18.00 ponedeljek in prazniki zaprto vstop prost