Politike odpora – Festival Račka 2019. Performansi in razstava
20. 9.—21. 9., Galerija Račka

Aleksandra Saška Gruden, Kabaret Tiffany, Neža Knez, Kresnička (Tatiana Kocmur in Liza Šimenc), Ivana Smiljanić, Deniz Űnal

Lokacije performansov: Galerija Račka, Celjski dom (Mala dvorana) in krčma TamKoUčiri

Performansi: 20. in 21. september 2019

PROGRAM FESTIVALA IN URNIK PERFORMANSOV

PETEK, 20. september
19.00

Odprtje festivala in razstave Politike odpora

Umetnice_ki:

Nevena Aleksovski, Ana Čigon, Julia Fuhr Mann, Olja Grubić, Asiana Jurca Avci, Tina Kolenik, Benny Nemerofsky Ramsay, Julischka Stengele, Chris E. Vargas & Eric Stanley

Performansi:

Galerija Račka
20.00

ALEKSANDRA SAŠKA GRUDEN
Preteklost v času ali drugo srce

V performansu avtorica izhaja iz stika med preteklostjo in sedanjostjo, med tradicijo in sodobnostjo in ustvarja vzorec ali „patchwork“ različnih motivov. Te motive je poiskala v preteklih tradicijah ročnih del žensk in jih v obliki vzorcev za vezenje in tkanje prenesla na stensko površino. Kot protipol ali v dialoško razmerje postavi sodobno žensko in njeno vlogo v družbi. Za ta namen je izbrala tekst, ki ga je o sebi in svojem odnosu z moškimi napisala srbska pesnica, performarka in igralka Katalin Ladik. V njem na luciden in neposreden način opisuje svojo pot ženske in umetnice, ki je v tistem času prehajala meje moralno sprejemljivega ter bila zato večkrat izločena iz družbenih skupin. V to besedilo Grudnova vpleta nekatera imena znanih osebnosti slovenskega okolja in jih s ponavljanjem ter zapisovanjem ob rob vzorca na steni izpostavlja ter zaokrožuje podobo performativnega dejanja.

 

Galerija Račka
21.00

DENIZ ŰNAL
Characters of Control – Soft Toy Edition

Performans bo solistična interpretacija nekaterih tem iz serije performansov Characters of Control, zlasti njene zadnje različice, Characters of Control – Soft Toy Edition. Cilj projekta je ustvariti slovar gibov in interakcij okrog prekrivajoče se oz. sovpadajoče mreže značajev intimnosti, želje in nadzora. Zanimanje za uporabo mehkih igrač izvira iz vloge prehodnega objekta v otroškem razvoju (kot to opredeli D. W. Winnicott v delu Play and Reality, “Igra in resničnost”) – njegove vloge v razvoju pripadnosti, ljubezni in želje v odnosu do kreativnosti in izražanja.

 

Celjski dom (mala dvorana)
22.00

KABARET TIFFANY
Divine Desire

Kabaret Tiffany je laboratorij kluba Tiffany, v okviru katerega ustvarjalci_ke LGBTQ razvijajo odrske točke. Tokrat so se ustvarjalci_ke v izhodiščih za ustarjanje oprli na dela slikarja Otta Dixa, ki je razburjal weimarsko javnost z »novo objektivnostjo«, ter na Johna Watersa, kralja treša, čigar estetika je kalila moralne vrednote ameriškega srednjega razreda.

Pridružite se  predstavi, ki vas bo popeljala skozi estetizirane izbruhe hrepenenja malega meščanstva!

Predstava vključuje goloto, utripajoče luči in morda tudi kakšno nekorektno mnenje.

 

SOBOTA, 21. september

Galerija Račka
19.00

IVANA SMILJANIĆ
Dnevna rutina: vsaj šest kilometrov v eni uri
V izčrpavajočem, dolgočasnem in občasno humornem in nežnem eno uro trajajočem performansu Ivana Smiljanić med drugim govori o povezavi med odpornostjo na inzulin in neplodnostjo, kako je videti poletje brez sladoleda in lubenice, kako hormonska stimulacija vpliva na vsakodnevno življenje, kdo bolje stigmatizira – tujci ali najbližji oz. ljubljeni, kako je neplodna umetnica spočela in kako vse zgoraj navedeno vpliva na čustveno, spolno, družabno in profesionalno življenje. Smiljanić nenehno govori in hkrati hitro hodi, se poti in ji sčasoma začne zmanjkovati sape.

 

Galerija Račka
20.00

NEŽA KNEZ
Telesa na podstavkih

Performans govori o ženskih telesih in njihovem naporu, ki je viden skozi tekmovanje kettlebell lifting. Pogled na telesa, ki izkazujejo svojo moč, vzdržljivost in dovršeno tehniko dvigovanja, na duhovit način preizprašujejo umeščenost žensk in njihove vloge v sodobnem svetu. Obiskovalci performansa bodo lahko glasovali za svojo zmagovalko!

 

krčma TamKoUčiri
21.30

KRESNIČKA (Tatiana Kocmur, Liza Šimenc)
Mary Jane

kostumi: Ivana Kocmur, Martina Kocmur, Tatiana Kocmur, Liza Šimenc
glasba: Marko Bojičić, Red Button – multimedijski, eksperimentalni laboratorij.

Blišč, napihnjene prsi, pozlata, črno usnje, naličena koža, intenzivne barve, privlačni izcedki nasičene gmote progresivne deformacije idealnosti. Ko so meje antropološkega zbrisane in se zdi, da ostaja le še artefakt, se iz kolaža le prikaže kakšna strija. Pravljično bitje ali stvor družbenih pričakovanj? Iz globoke notranjosti je slišati utrip, ki v ponavljajočih intervalih dosega svoj vrhunec. Iz deviško lepljive pene izdihne neskončno ljubka, prisrčno kosmata, očarljiva, zapeljiva, vroča Mary Jane.

ZAKLJUČNA ZABAVA

 

SPREMLJEVALNI DOGODKI FESTIVALA:

Nataša Živković: SINE, performans
Plesni forum Celje, 26. 9. 2019 ob 21. uri

Seminar revije ŠUM v mesecu oktobru

Preberi več

Spremljevalni dogodki

Zaprto

Galerija Račka / Gosposka ul. 3, 3000 Celje / četrtek - nedelja 16.00 - 19.00 prazniki zaprto Trenutno je galerija zaprta.