Jure Cvitan: Daj-daš-dam

avtor: Jure Cvitan
naslov: Daj-daš-dam
leto: 2014
zvrst: akcija v javnem prostoru
tehnika: fotodokumentacija
avtor fotografije: Tomaž Črnej

Avtorjev komentar

Akcija Daj-daš-dam, ki sem jo izvedel v okviru 15. festivala Vstop prost/Admission free (2014) na ulici v Celju, je posledica razmišljanj o trpkem videnju resničnosti vsakdana, ki ga doživljam zadnjih nekaj let.

Veliko se ukvarjam z nelogično ureditvijo današnjega sveta. Skušam razreševati osebne življenjske  dileme in stiske, iščem nove in drugačne poglede na umetniški poklic, ukvarjam se z bivanjsko problematiko, iskanjem boljšega preživetja in ustvarjalnih razmer ter gmotne stabilnosti. Pogosto se sprašujem, ali bi bilo življenje lažje brez umetnosti. Do tega odgovora še nisem prišel.

V kraju, od koder prihajam in v katerem ustvarjam zadnjih petnajst let, se je v tem obdobju zgodilo marsikaj. Mesto je počasi umrlo. Življenje se je preselilo v nakupovalna središča na obrobju, trgovine in obrtniki propadajo in izginjajo, kulturno, še bolj pa subkulturno življenje zamira. Problematika je postala posebej opazna s prihodom ekonomske krize, ki je Celje izjemno prizadela. Mnogi niso imeli druge možnosti, kot da pobegnejo (iz mesta duhov). Tisti, ki so ostali, so kot osamljeni borci za boljši jutri.

Redki, ki so z odprtjem meja v mesto prišli na novo, so organizirane skupine beračev iz Bolgarije ali Romunije. Niso nevarni ali posebej nadležni, so pa njihovi pristopi za zbiranje prispevkov od mimoidočih dolgočasni in neinovativni, zato sem si zamislil manjšo provokacijo.  Odločil sem se, da bom tudi jaz na ulici v centru mesta, kjer me pozna veliko ljudi, nastopal v vlogi berača.

Ko sem se kot novinec pojavil na ulici, so se ostali berači razkropili in šele po nekaj deset minutah začeli prihajati na svoja stalna mesta. Na ulici sem kot razočarani umetnik/državljan klečal  na slovenski zastavi in ljudi nagovarjal z napisom. Pred sabo sem imel lonček za prispevke.

Mimoidoči so prebrali napis in se v večini strinjali z menoj. Večina prebivalcev Celja je s stanjem v mestu in v državi skrajno razočarana. V lončku se je v dobri uri nabralo skoraj 50 evrov in mislim, da je to dosti več kot naberejo ostali. Po končani akciji sem svoj zaslužek razdelil ostalim beračem.

Preberi več

Pridobitve